Schaapskudde Vrolijke Schapen

Daphne is de Texelse Schaapherder die met haar kudde verschillende natuurgebieden van Staatsbosbeheer begraast op Texel.

We grazen in de duinen zodat daar een korte vegetatie ontstaat, want konijnen eten geen lang gras. Zij houden het verder bij, dat is het doel. Je krijgt een betere biotoop voor onder andere tapuiten met meer konijnen. We gaan ook de vergrassing tegen, waardoor duineigen soorten, die minder snel groeien, de kans krijgen zich te ontwikkelen.”

Het hele jaar rond wordt de kudde ingezet over het hele eiland. Steeds ergens anders.

Daphne: “In de zomer staan we onder andere op de heide, net na de bloei, om te voorkomen dat het gras hier toeneemt. Ik doe ook nabeheer op stukken die geplagd zijn. Eerst groeien er stikstof minnende planten zoals gras, bramen en kruipwilg, die door de schapen worden weggegeten. Sommige eten aan de grond en samen vormen ze een ideale combinatie voor de duinen. 250 mooie en gezonde Drentse en Schoonebeker heideschapen die doen waar ze goed in zijn; eten!”

Heideschapen zijn vriendelijk en sober, ze zijn gewend aan het leven in ruige terreinen en eten van alles, jonge boompjes, struiken, gras, berenklauw, vogelkers, je ziet ze de hele dag door met smaak eten, telkens met hun neus aan de grond op zoek naar het allerlekkerste blaadje. Midden in de natuur en met zo een gevarieerde voeding, zijn ze zelden ziek en dus vrij van medicatie.

Zo verdienen de schapen hun geld met wat ze het liefste doen, kan het mooier!” zegt Daphne.

Bij de schaapskudde Vrolijke schapen ben je het hele jaar welkom voor feestjes, workshops en educatie. Ook kun je er wol kopen of zelf vacht vilten.

Meer info: www.vrolijkeschapen.nl

Terug naar het overzicht

Verblijf in een unieke plek op Texel, midden in de natuur. Ontdek wat de rust met jou doet.

Boek nu