De Slufter: bekendste en meest dynamische natuurgebied van Texel

De slufter is het meest bekende natuurgebied van Texel. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Bijzonder is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Tweemaal per dag lopen de kreken, die dwars door het gebied lopen, bij vloed vol met zout zeewater. Als het stormt uit het noordwesten loopt zelfs het hele gebied onder water! Dat kun je zien aan het pakket van wier en wrakhout dat zich aan de voet de den Zanddijk heeft opgestapeld.

Al verschillende keren is geprobeerd de Slufter te dichten. Dit is echter niet gelukt en inmiddels hebben natuurbeschermers ervoor gezorgd dat het een natuurgebied is geworden.

In mei en juni ziet de Slufter roze van het bloeiende engels gras en in de twee maanden daarna wordt het paars van het lamsoor. Het zijn typisch planten die zich thuis voelen in dit zoute milieu, evenals zeekraal, zeealsem en schorrekruid. Scholekster, bergeend en eidereend broeden er. Verder weidevogels en pleivieren.

De Slufter bezoeken?
Het grootste gedeelte van de Slufter is afgesloten, omdat daar eidereenden en veldleeuweriken broeden. Het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk en gedeeltelijk ook voor rolstoelen bereikbaar. Er is een uitkijkpunt, er zijn meerdere wandelpaden (ook een familiepad en een speurtocht voor kinderen) en regelmatig excursies.

Terug naar het overzicht

Verblijf in een unieke plek op Texel, midden in de natuur. Ontdek wat de rust met jou doet.

Boek nu